Lotteritilsynet stenger pengeoverføring fra utenlandske spillselskaper

Det siste forsøket fra Lotteritilsynet for å verne Norsk Tippings spillmonopol, er et samarbeid med norske banker i å forhindre overføringer mellom utenlandske spillselskaper og norske kunder. Tiltaket trer i kraft mandag 24.4.2017, vi har sett nærmere på saken og hva dette vil få å si for det norske casino markedet.

Lotteritilsynet mot Betsson

Lotteritilsynet ut mot ”ulovlig pengespill”

Nyheten om at Lotteritilsynet nå prøver å forhindre overføringer mellom utenlandske spillselskaper og norske kunder slo ned som lyn fra klar himmel lørdag 22.04. Det var Klassekampen som førts meldte om saken og det viser seg at Lotteritilsynet sendte ut et vedtak til alle norske banker, 29. mars, med pålegg om å stanse transaksjoner mellom utenlandske spillselskaper og deres norske kunder.

En kan spekulere i om tidspunktet er strategisk for å påføre spillselskapene og deres norske kunder mest mulig hodebry? Når vedtaket ble fattet allerede 29, mars, burde denne saken kommet opp mye tidligere for å gi rom for å få ut pengene før transaksjonene fra utenlandske spillselskaper stoppes.

Dette vedtaket inngår i et langsiktig arbeid hvor vi tar i bruk de mulighetene vi har i regelverket til å stanse ulovlige pengespill, sier avdelingsdirektør Linda Vøllestad Westbye i Lotteri- og stiftelses­tilsynet til Klassekampen.

Mens Lotteritilsynet mener at de utenlandske spillselskapenes virksomhet er i strid med det norskespill monopolet, hevder spillselskapene at EØS-avtalens prinsipp om fri flyt av varer og tjenester gir dem rett til å tilby online spill også til norske kunder. Siste ord i denne saken er ikke sagt!

Syv kontonummer blokkeres mandag

De utenlandske spillselskapene benytter selskaper som tilbyr betalingsformidling for å omgå det norske forbudet. Lotteritilsynet har testet spillene selv for å komme til bunns i hvordan transaksjonene foregår og har identifisert syv selskaper med tilhold i land som Polen, Finland, Nederland og Danmark. Fra mandag er bankene pålagt å blokkere pengeoverføringer til de sju kontonumrene som Lotteritilsynet har oppgitt i vedtaket.

For norske spillere er det uvisst i hvilken grad dette vil påvirke uttak fra utenlandske spillselskaper. Blir hele bransjen rammet via de syv kontonumrene eller er det kun noen aktører som får problemer med transaksjoner til Norge?

Vi kan kun spekulere og tror forbudet vil påvirke mindre aktører som fokuserer utelukkende på spilleautomater, som Lotteritilsynet ser på som verstingene med tanke på spillegalskap. Vi blir overrasket hvis de største aktørene fra nabolandet Sverige blir rammet. Vi så det samme når det ble forbudt med innskudd hos utenlandske spillselskaper at de største aktørene som Betsson på nett, Unibet og Betsafe gikk fri.

Lotteritilsynet tar kampen for Norsk Tipping

Når nå Lotteritilsynet nok en gang stikker kjepper i hjulene til de utenlandske aktørene for å beskytte det norske spillmonopolet, hindrer det utviklingen til Norsk Tipping. Vi hadde heller sett at Norsk Tipping tar opp kampen mot markedskreftene med å utvikle sitt eget produkt til å bli mer konkurransedyktig.

Det er ikke uten grunn at Betsson online, Unibet og Comeons omsetning i det norske markedet har passert 1,5 milliarder kroner.